DentAnom Copyright © 2015. Website design by Claudia León Castell.
DentAnom
Ανωμαλίες Των Δοντιών
Αρχική Σελίδα Βιβλιογραφία Υπεύθυνοι Ανωμαλίες   Ανατολής Ανωμαλίες    Δομής Ανωμαλίες   Θέσης Ανωμαλίες   Αριθμού Ανωμαλίες   Μεγέθους Ανωμαλίες   Σχήματος
Ανωμαλίες Δομής Δομικές και Ποσοτικές μεταβολές των Σκληρών Οδοντικών Ιστών
Click thumbnail to enlarge
Ραχιώτης Χ., Βεσελίνοβα Μ., Μητρόπουλος Π.
Ραχιώτης Χ., Βεσελίνοβα Μ., Μητρόπουλος Π.
www.contempclindent.o rg
www.sci.unal.edu.co
Αποτελή ποιοτική διαταραχή που οφείλετε σε βλάβη του οδοντικού σπέρματος κατά τη φάση της ενασβεστίωσης της αδαμαντίνης, με  αποτέλεσμα το φυσιολογικά εναποτιθέμενο οργανικό υπόστρωμα  να μην ενασβεστιώνεται επαρκώς .
1.2 Υποενασβεστίωση της Αδαμαντίνης
www.studentozdoc .com.au
StefanoM.,GuglielmoC .,LauraS.,AlessandroV. ,MariaG.
StefanoM.,GuglielmoC .,LauraS.,AlessandroV. ,MariaG.
Σπάνια κληρονομική ανωμαλία της οδοντίνης που οφίλεται σε  βλάβη των οδοντινοβλαστών με αποτέλεσμα ολόκληρη πολφική  κοιλότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γεμίζει από οδοντίνη.
2. Ατελής Οδοντινογένεση (οπαλίζουσα οδοντίνη)
www.sci.unal.edu.co
Μετά από τραυματική βλάβη ενός δοντιού μια πιθανή εξέλιξη είναι η ανάπτυξη έντονης οδοντοβλαστικής δραστιρότητας με αποτέλεσμα τη μερική ή και ολική απόφραξη της πολφικής κοιλότητας με οδοντίνη.
3. Μετατραυματική απόφραξη πολφικής κοιλότητας
Η συνεχή εναπόθεση δευτερογενούς  οδοντίνης έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του φυσιολογικού χρόματος των δοντιών (υποκίτρινα, κίτρινο-γκρίζο).
Παθολογική κατάσταση στην οποία συνεπάγεται ποσοτική μεταβολή των οδοντικών ουσιών και ανακλάται στο χρόμα των δοντιών (εφόσον  εντοπίζεται στη μύλη ή στην περιοχή  αυχένα). Χωρίζεται σε εσωτερική και εξωτερική.
4. Ηλικία
Λόγο απασβεστίωσης η επιφάνεια των δοντιών εμφανίζει λευκοπές κοιλίδες ελαφρά αδρές.
6. Αρχόμενη τερηδόνα της αδαμαντίνης
www.zwp-online.info
pixgood.com
medical- dictionary.thefreed ictionary.com
dentallecnotes.blogs pot.com
5.Απορρόφηση οδοντικών ουσιών 
Οι αναπτυξιακές βλάβες αδαμαντίνης αποτελούν μια ετερογενή κατηγορία βλαβών της φυσιολογικής δομής του ιστού με επίπτωση στην  αισθητική και τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Η πρόκλησή τους αποδίδεται συνήθως σε συνδυασμό αιτιολογικών  παραγόντων, που δρουν κατά τη διάρκεια των σταδίων σχηματισμού της αδαμαντίνης και επηρεάζουν την ποιότητα και/ή την ποσότητά της,  κάτι που εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκονται οι αδαμαντινοβλάστες. Διακρίνεται στις εξής δυο υποκατηγορίες:
1. Ατελής Αδαμαντινογένεση
1.1  Υποπλάσια της Αδαμαντίνης
Αποτελεί κατα κύριο λόγο ποσοτική αλλά και ποιοτική διαταραχή της αδαμαντίνης εξαιτίας επίδραση βλαπτικών αιτίων στη φάση  της εναπόθεσης του οργανικού υποστρώματος με αποτέλεσμα η  αδαμαντίνη να έχει μικρότερο πάχος από το φυσιολογικό.
DentAnom
DentAnom